07 Jun 2016

Criterium du Dauphiné – uitslagen

0 Comment

Proloog: Criterium du Dauphiné
1) Alberto Contador – 4 km – gem. 20,7 km/u
2) Richie Porte op 6″
3) Christopher Froome op 13″
147) Jens Debusschere op 2′ 48″ – gem. 16,7 km/u

Alberto Contador heeft de belachelijke proloog in het Criterium du Dauphiné gewonnen. De Spaanse klimgeit was 6 seconden sneller dan Richie Porte en 13 seconden sneller dan Chris Froome.

De klimproloog vond plaats in Les Gets, in de Franse Alpen. Het gemiddeld stijgingspercentage bedroeg 9,7% over een afstand van 4 kilometer. Dus geen spek voor de bek voor Jens, én heel veel andere renners.

Rit 1: Criterium du Dauphiné (na proloog)
1) Nacer Bouhanni
2) Jens Debusschere
3) Sam Bennett

Een controversiële, eerste etappe in de Dauphiné werd gewonnen door Nacer Bouhanni. De Fransman deelde in de voorbereiding van de sprint enkele rake kopstoten uit aan Alexander Kristoff. Vreemd genoeg werd hij door de jury niet bestraft en ging hij met de overwinning lopen.

Het bovenvermelde voorval beïnvloedde de sprint van Jens wel niet. Jens claimt dus zeker niet gewonnen te zouden hebben indien Bouhanni z’n besproken manoeuvre niet had uitgevoerd.

Jens reed een heel sterke sprint. In de aanloop deed Gallopin z’n deel van het werk en zo kon onze sprinter in het strijdgewoel voorin standhouden. Hij behaalde een heel knappe tweede plaats en lijkt naar z’n beste vorm toe te groeien.

Dauphiné 6

Rit 2: Criterium du Dauphiné (na proloog)
1) Jesús Herrada op 2″
2) Tony Gallopin op 2″
3) Serge Pauwels op 2″
144) Jens Debusschere op 15’41″

Het was een bergachtige rit waar vrijbuiters hun kans konden gaan. Op zo’n 13 kilometer van de finish plaatsten drie renners hun ultieme demarrage: Serge Pauwels, Fabrice Jeandesboz en LTS-boy, Tony Gallopin. Dit drietal leek onderweg naar de zege maar de Spanjaard, Jesús Herrada, timede zijn sprint wonderwel en kon het drietal nog voorbijsnellen.

Jens nam een ‘snipperdag’ en kwam met een meute collega’s binnen op +/_ 16 minuten. Naar alle waarschijnlijkheid richt onze favoriet zijn pijlen op donderdag…

Rit 3: Criterium du Dauphiné (na proloog)
1) Fabio Aru
2) Alexander Kristoff op 2″
3) Niccolò Bonifazio op 2″
152) Jens Debusschere op 11’32″

Fabio Aru behaalde op een mooie manier de overwinning in deze etappe. De Italiaan vertoonde heel wat ‘grinta’ door op 11 kilometer van het einde alleen door te zetten. Na een puike demarrage en flinke afdaling zette hij alle anderen een neus.

Kilometervreter, Thomas De Gendt, maakte deel uit van de vroege vlucht.

Jens spaarde zijn benen voor wat nog volgt. Hij kwam in een grote, achtergebleven bus binnen op zo’n 11 minuten.

Rit 4: Criterium du Dauphiné (na proloog)
1) Edvald Boasson Hagen
2) Julian Alaphilippe
3) Nacer Bouhanni
4) Jens Debusschere

Boasson Hagen won de laatste sprintetappe in het Critérium du Dauphiné. De sterke Noor was de snelste in de voorspelde massasprint. Jens Debusschere werd knap vierde gevolgd door Greg Van Avermaet die de top-5 vervolledigde.

Jens moest in de voorbereiding van de sprint tweemaal effen uitwijken. Dit bij de onfortuinlijke val van een Cofidis-renner op circa 2 km van de finish en nogmaals op zo’n 500 meter van de meet toen Van Avermaet net een fractie eerder het wiel nam van Gallopin in plaats van Jens. Toch reed onze lievelingsrenner nog naar een heel puike 4de plaats.

Dauph

Rit 5: Criterium du Dauphiné (na proloog)
1) Christopher Froome
2) Richie Porte op 1″
3) Adam Yates op 19″
144) Jens Debusschere op 20’32″

Het was een etappe waarin zeven beklimmingen moesten over gereden worden. Om een voorspelling te maken van de winnaar kom je dan al snel uit bij namen als: Froome, Contador, Porte,…

Het was de Brit met Keniaanse roots, Froome, die de sterkste bleek. Hij reed op de slotklim weg van de andere favorieten.

Jens kwam op een twintigtal minuten achterstand binnen met de grootste, achtergebleven bus.

Rit 6: Criterium du Dauphiné (na proloog)
1) Thibaut Pinot
2) Romain Bardet op 0″
3) Daniel Martin op 1’04″
142) Jens Debusschere op 33’58″

De koninginnenrit werd gewonnen door Pinot. De Franse berggeit zat van in het begin mee in een ruime kopgroep. Bardet en Pinot waren de besten voorin, de anderen konden hun tempo niet volgen. Uiteindelijk legde Pinot zijn landgenoot erop in een sprintje met twee.

Logischerwijs bevond onze robuuste renner, Jens, zich wederom in de gruppetto.

10-06-2016 Criterium Du Dauphine Libere; Tappa 05 La Ravoire - Vaujany; Vaujany;

Slotrit: Critérium du Dauphiné
1) Stephen Cummings
2) Daniel Martin
3) Romain Bardet
dnf) Jens Debusschere

Stephen Cummings heeft in de slotrit van de Dauphiné een mooie solo afgerond. Hij vertrok op circa 55 km van de finishlijn uit een ruime kopgroep en kon z’n inspanning volhouden.

Jens moest de race vroegtijdig staken. Na 140 km had een 15-tal renners, met daarbij onze favoriet, een te grote achterstand op het peloton. (o.a. ook nog: Rodriguez, Terpstra, Mollema, Vervaeke, Dockx,…) Ze werden uit de wedstrijd gehaald. Onze renner had een mindere dag en zware benen van de vele, verteerde klimkilometers.

[top]
About the Author