24 Sep 2016

Eneco Tour – uitslagen

0 Comment

Uitslagen Eneco Tour:
Rit 1:
1) Dylan Groenewegen
2) Nacer Bouhanni
3) Peter Sagan
16) Jens Debusschere

De Nederlandse kampioen, Dylan Groenewegen, won de eerste etappe. Hij was na plusminus 185 kilometer de snelste in een hectische massasprint. Een mooie thuiszege voor de Hollander.

Jens werd zestiende nadat Lotto-Soudal getracht had om Greipel te lanceren.

Rit 2: ITT
1) Rohan Dennis
2) Jos Van Emden op 05”
3) Jasha Sütterlin op 14”
105) Jens Debusschere op 01’02”

In het individuele werk tegen de klok stond er geen maat op de Australische tijdritspecialist, Rohan Dennis. Over een afstand van 9,6 km was hij een handvol seconden sneller dan Jos Van Emden.

Jens werd 105de in een discipline die niet z’n favoriet is.

Rit 3:
1) Peter Sagan
2) Danny van Poppel
3) Nacer Bouhanni
121) Jens Debusschere

Lange tijd leek het peloton uitgeschakeld in rit 3 van de Eneco Tour. Een vijftal met o.a. Stijn Steels had de zege voor het grijpen, maar men wachtte domweg te lang om de sprint in te zetten.

Zo kwam de mond van het afstormende peloton nog over de vluchters geen. Daarin was Sagan duidelijk de snelste. Hij slalomde meesterlijk door de dunne aankomststrook naar de 1ste plaats. Danny van Poppel en Nacer Bouhanni vervolledigden de top-3.

Rit 4:
1) Peter Sagan
2) André Greipel
3) Alexander Kristoff
115) Jens Debusschere

Peter Sagan won ook de vierde rit. De Slovaak was net iets eerder over de streep dan Lotto-Soudal-speerpunt, André Greipel. De Duitser reed een knappe sprint maar begon een fractie te laat om de overwinning naar zich toe te trekken. Jammer voor de LTS’ers, die hun werk om de vluchters terug te nemen, mooi hadden afgewerkt.

Jens reed een opmerkelijke etappe waarin hij zijn WK-form toonde. Hij was tweemaal goed mee in een vluchtersgroep.

De eerste keer was onze favoriet heel attent door mee te springen met een 20-tal man die een beslissende kloof trachtte te slaan. Een tweede keer was hij mee in het spoor van Sagan, Van Avermaet en Boasson Hagen over de laatste passage van de Bruine Put.

‘Buzze’ positioneerde zich ook goed om de sprint om de zege in te zetten maar werd jammerlijk genoeg opgehouden door een val van een Orica-Greenedge renner.

eneco-4

Rit 5: TTT
1) BMC
2) Etixx-Quick Step op 06”
3) Team LottoNL-Jumbo op 23”
6) Lotto-Soudal op 29”

De kroniek van de aangekondigde overwinning voor BMC…
De Zwitserse formatie heeft zijn favorietenrol niet beschaamd in de ploegentijdrit en won voor Etixx.

Lotto-Soudal reed een puike teamtijdrit en werd 6de. Jens snorde gelijktijdig met z’n collega-renners over de finish.

eneco-3

 

Rit 6:
1) Luka Pibernik
2) Mark McNally
3) Bert Van Lerberghe
91) Jens Debusschere op 24”

In Ardooie liet het peloton zich bijna ringeloren door de vluchters en kon in extremis toch gesprint worden voor de overwinning. In de straten van Lanaken misrekenden ze zich finaal en kwam de grote groep een handvol seconden tekort om de vluchters bij de kraag te vatten. De jonge Sloveen, Luka Pibernik, was de snelste.

Rit 7:
1) Edvald Boasson Hagen
2) Niki Terpstra op 01”
3) Oliver Naesen op 01”
15) Jens Debusschere op 01’04”

Opnieuw eindigde de Eneco Tour met een rit richting Geraardsbergen. Daar eindigde de wedstrijd met enkele lokale rondes op een geaccidenteerd parcours met o.a. de Muur, de Bosberg en een aankomst op de vestingen.

Het was met zekerheid de mooiste etappe van de Eneco Tour! De koers werd hard gemaakt en de regen zorgde voor een extra moeilijkheidsgraad.

Op 42 kilometer van de finish ontstond dé beslissende kopgroep met volgende renners: Naesen, Greipel, Jungels, Terpstra, Van Poppel, Juul Jensen, Boasson Hagen, Loetsenko en Sütterlin. Uiteindelijk bleef alleen het sterkste trio over om te strijden voor de overwinning: Edvald Boasson Hagen, Niki Terpstra en Oliver Naesen. Ze eindigden in respectievelijk volgorde. Terpstra ging lopen met de eerste plaats van het algemeen klassement nadat Dennis jammerlijk ten val was gekomen.

Jens showde nogmaals zijn huidige en goede vorm. Hij probeerde de kloof te dichtten met o.a. Degenkolb, Izagirre en Stybar plus Sagan die een tijdje later kwamen aansluiten. De samenwerking verliep wat stroef en ‘de podiumvogels’ waren gaan vliegen.

Onze favoriet behaalde een puike 15de plaats in een lastige etappe waar hij flarden van zijn talent liet zien.

eneco-6

 

[top]
About the Author