03 Apr 2017

Ronde van Vlaanderen – verslag

0 Comment

Ronde van Vlaanderen:
1) Philippe Gilbert
2) Greg Van Avermaet op 29″
3) Niki Terpstra op 29″
DNF) Jens Debusschere

Laten we het houden op een nuchtere en eerlijke ‘analyse’ van Vlaanderens Mooiste.

Op ongeveer 92 kilometer van de finish breekt de koers onder impuls van Quick-step echt open. Tom Boonen neemt de blauwe garde op sleeptouw en een mooie kopgroep ontstaat door een stevige inspanning op de Muur van Geraardsbergen.

De groep vluchters na die opmerkelijke zet zijn: Bodnar, Boonen, Gilbert, Trentin, Vanmarcke, Kristoff, Stuyven, Rowe, Moscon, Démare, Vanspeybrouck, Modolo, Chavanel en Coquard. Ja, u ziet het goed, een gezelschap met grote namen zonder een mannetje van het LTS-team daarin vertegenwoordigd.

Ook enkele andere ploegen hebben de boot van de vluchters gemist en men plaatst enkele pionnetjes vooraan het peloton om de kloof te dichten. Jens neemt die taak op zich voor Lotto Soudal. Hij en enkele andere mannen zetten zich op kop van de achtervolgende groep en de voorsprong van het veertiental verdwijnt gedwee van circa 1 minuut 10 seconden naar 38 seconden, dit bij het opdraaien van de tweede maal Oude Kwaremont.

Laat het nu net daar zijn waar Gilbert z’n duivels ontbindt en de dertien anderen alleen laat, dit op 56 kilometer van de finish! Het peloton wordt op die manier meteen terug op één minuut achterstand gezet. De dertien achtervolgers komen niet dichter, mede door knap afstoppingswerk van Boonen en Trentin.

Op de eerste beklimming van de Paterberg rijden de sterkste mannen uit het peloton het gat met de eerste achtervolgers zo goed als dicht. We krijgen een nieuwe situatie waarin een selecte groep jacht maakt op de Belgische Kampioen, die over een stel superbenen beschikt. Phil blijft hoge wattages wegtrappen en de jagers komen nauwelijks dichter.

De Quicksteppers doen alle moeite van de wereld om de achtervolgers op een deskundige manier te ontmoedigen. Op de Taaienberg hebben Sagan, Van Avermaet en Naesen er genoeg van en proberen de kloof met Gilbert alsnog toe te rijden.

Op 17 kilometer van de finish bedraagt de voorsprong van de imponerende solist nog steeds één minuut. Op de laatste keer Oude Kwaremont draaien de sterkste drie achtervolgers nog éénmaal de gashendel volledig open. Daarbij neemt Sagan iets te veel risico door het best berijdbare kantje, heel dicht bij de nadars, op te zoeken. De Slovaak valt en in zijn kielzog gaan Van Avermaet en Naesen ook onderuit. De wereldkampioen en Oliver Naesen verliezen veel tijd maar Van Avermaet kan behoorlijk snel de achtervolging verder zetten. Greg wordt hierbij, in de mate waarin nog mogelijk, geholpen door Dylan van Baarle (die na de spijtige val opnieuw voorin de koers verscheen). Terpstra is de waakhond van dienst en laveert mee in het wiel.

Uiteindelijk komt men nog terug tot op een halve minuut maar de initiatiefnemende Gilbert is de meer dan terechte winnaar!

Speculeren over ‘Wat als Sagan niet valt?’ en dergelijke brengen geen zoden aan de dijk en doen de wonderlijke prestatie van Phil teniet. Feit is dat Gilbert een beresterke koers reed, hij reeds vooraan het strijdtoneel verscheen op de Muur, hij 56 kilometer alleen beukte over de hellingen en tegen de wind, hij kon rekenen op een sterke blauwe brigade en hij alle achtervolgers het nakijken gaf.

Jens had een mindere dag. Dit had hij al vroeg aan de ploegleiding doorgegeven. Voor de start was het nochtans de bedoeling van het team om op de Muur goed gepositioneerd te zitten en in het tussenstuk daarna een eerste schifting door te voeren. Daarbij hoopten ze op onze Jens en Jürgen Roelandts. Echter liep de werkelijkheid anders. Zoals reeds aangegeven probeerde Jens de kloof met de veertien vluchters zo goed mogelijk te dichten. Onze poulain verdween na z’n inspanning uit beeld en op de tweede beklimming van de Paterberg zocht hij de snelste route richting Oudenaarde, een vijftal andere renners hadden hetzelfde idee.

Lotto Soudal zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen, dit kunnen wij ook niet ontkennen. Laat nu net hetgeen wat zo mooi is aan sport zijn dat je snel uit die hoek kan recht krabbelen. Volgende week zondag krijgt men alweer een nieuwe kans met Parijs-Roubaix. Succes kerel(s)!

Grtz,
The JDB’s!

[top]
About the Author