25 Jul 2018

Info i.v.m. hoogtestage Livigno

0 Comment

Jens is sinds kort terug van hoogtestage in Livigno. Via de LTS-medewerkers kregen we meer informatie omtrent de trainingen (waarvoor dank!). Een uitgebreid verslag lees je hieronder…

Terwijl de Tour de France volop aan de gang is, verblijft een groot deel van de Lotto Soudal-renners van 7 tot 22 juli in Livigno, een populair skioord in het noorden van Italië. Zij bereiden er het tweede deel van het seizoen voor. Sportdirecteur Mario Aerts vertelt over het beoogde doel en het verloop van de stage.

Mario Aerts: “Deze stage wordt hoofdzakelijk georganiseerd om het najaar voor te bereiden voor de renners die niet deelnemen aan de Tour. Er zijn momenteel geen andere wedstrijden voor Lotto Soudal en daarom gaan we sinds enkele jaren in deze periode op stage. Zo hoeven de renners niet individueel te trainen, maar kunnen ze in groep de trainingen afwerken. Er zijn enkele afwezigen waaronder Tim Wellens, Adam Hansen, Lars Bak en Tosh Van der Sande. Lawrence Naesen is herstellende van klierkoorts.”

Naast de Lotto Soudal-renners leggen momenteel nog heel wat andere profs in Livigno de basis voor de tweede seizoenshelft. Maar wat maakt van dit bergdorp vlakbij de mythische Stelvio de perfecte locatie voor een trainingskamp?

Mario Aerts: “Er zijn twee belangrijke redenen. Ten eerste is er natuurlijk de hoogte waarop we verblijven, Livigno bevindt zich op ruim 1800 meter boven zeeniveau en ons hotel ligt zelf nog iets hoger. Tijdens de training gebeurt het maar zelden dat we zakken tot op 700 meter. Je slaapt en traint dus constant op een aanzienlijke hoogte. Het weer is meestal ook heel goed tijdens deze periode van het jaar. Ten tweede is Livigno zeer goed bereikbaar om zowel de renners, het personeel als het materiaal ter plaatse te krijgen. Een trainingskamp in bijvoorbeeld de Sierra Nevada, wat al snel een verplaatsing is van 2000 kilometer, is niet echt praktisch om al het nodige materiaal te vervoeren.”

Het trainen en slapen in het hooggebergte heeft ook een effect op de trainingsaanpak. Hoe wordt zo een stage precies ingedeeld op het gebied van training?

Mario Aerts: “De eerste week van de stage moeten de renners vooral aanpassen aan de hoogte. Dat merk je aan de ochtendpols van de renners, op training liggen de hartslagen in het begin van zo een hoogtestage hoger dan wanneer ze thuis trainen. Zolang die niet op het normale niveau komt, kunnen de renners niet vol trainen. De intensiteit van de trainingen wordt eigenlijk progressief opgebouwd.”

“De renners werken de trainingen meestal gelijktijdig af, maar vanzelfsprekend rijden de klimmers wat sneller bergop. Voor de rest werkt iedereen ongeveer hetzelfde programma af, maar er blijft natuurlijk een verschil in snelheid tussen klimmers en sprinters.”

Naast het opbouwen van de conditie ziet Mario Aerts nog een belangrijk effect van het trainingskamp.

Mario Aerts: “De stage is er niet enkel om de conditie aan te scherpen, het is ook een vorm van teambuilding. De renners zijn constant samen en kunnen elkaar op die manier wat beter leren kennen, want tijdens de wedstrijden is het vaak druk en hebben de renners soms weinig tijd om met elkaar te praten.”

Het merendeel van de Lotto Soudal-renners keert op zondag 22 juli terug huiswaarts. Victor Campenaerts blijft nog even langer in Italië en reist daarna onmiddellijk door naar het Europees Kampioenschap in Glasgow, waar hij zijn Europese titel tijdrijden hoopt te verlengen. Die wedstrijd vindt plaats op woensdag 8 augustus.

 

Met sportieve groeten!

[top]
About the Author