08 Apr 2019

Ronde van Vlaanderen 2019:
1) Alberto Bettiol
2) Kasper Asgreen op 14”
3) Alexander Kristoff op 17”
35) Jens Debusschere op 2’20”

Een vreemde editie van de RVV dit jaar. Dit bewijzen onderstaande feiten:

* Op +/_ 135 km van finish: het peloton aan 8 km/u (slakkentempo) op de Kortekeer. Enkele renners achteraan moeten zelfs surplacen.

* Op +/_ 130 km van finish: het peloton mogelijks nog trager over Ladeuze. Opnieuw surplacen achteraan de groep. Zico Waeytens heeft zelfs even tijd om de allerkleinste supporters te begroeten.

* Op +/_ 100 km van finish: de hectische sprint naar de voet én over de top van de Kapelmuur. Het peloton scheurt letterlijk in twee. Zowat al grootste namen zijn vertegenwoordigd in de eerste groep (+/_ 35 renners). Wel niet mee in groep 1: Naesen, Kristoff, Wellens, Politt en Jens. De achtervolgers lijken niet meer vooraan in de wedstrijd te kunnen geraken, maar teveel twijfel bij de kopmannen vooraan brengt het peloton alsnog terug bijeen (dit net voor aanvang van de Kanarieberg).

rvv 1

* Op +/_ 60 km van finish: tijdens de voorbereiding op de tweede passage over de Oude Kwaremont rijdt Van der Poel z’n voorwiel stuk in een bloemenperk. Een onfortuinlijke val én onmogelijk geachte achtervolging richting de kop van de wedstrijd zijn het gevolg. Als een bezetene weet hij zich toch terug, vooraan, bij de favorieten te knokken. Dit na een helse achtervolging gedurende 15 km.

* Op +/_ 30 km van finish: bij aanvang van de heuveltandem Kruisberg-Hotond hebben we nog een compact peloton bestaande uit een 45-tal renners (die in principe nog allemaal kans maken op de dagzege). In deze groep strijd Jens ook nog mee! Even voordien probeerde onze favoriet nog knap te anticiperen op komende beklimmingen (reeds 240 km in de benen). Hij demarreerde maar kreeg geen vrijgeleide. Knappe wedstrijd, gozer! Dit duo aan hellingen doet de nog grote groep volledig scheuren. Topfavoriet, Stybar, zakt er volledig door op de Hotond. Voor veel andere renners is het ook de inspanning te veel. Ondertussen lijkt Bettiol, in het spoor van de grote mannen, niet te ademen.

* Op +/_ 18 km van finish: Bettiol plaatst een verschroeiende versnelling op de laatste keer Oude Kwaremont. Niemand kan de Italiaan volgen. De vogel is gaan vliegen… Omdat de kemphanen in de achtervolgende groep elkaar geen overwinning gunnen én omdat Bettiol beresterk rijdt, zien ze hem niet meer terug.

* Op 0 km van finish: Alberto Bettiol neemt z’n eerste profzege! Wat? Ja, z’n eerste profzege!! Meteen een hele grote vis. Sterkste man in koers én debutant in RVV, Van der Poel, eindigt op de 4de plaats. Drie andere nieuwkomers eindigen eveneens in de top 10 (Asgreen 2de, Matthews 6de en Valverde 8ste.) Jens rijdt binnen op 2 minuten en 20 seconden van de winnaar. Dit als 35ste, na een puike wedstrijd.

Grtz,
the JDB’s!

[top]
About the Author