27 Aug 2017

Ronde van Spanje – opgave tijdens rit 9

0 Comment

De ronde van Spanje – opgave Jens tijdens rit 9
Rit 1 (TTT):
1) BMC Racing Team
2) Quick-Step Floors op 6”
3) Team Sunweb op 6”
7) Lotto Soudal op 24”

Het BMC Racing Team was één van de topfavorieten voor de winst in de ploegentijdrit. De Zwitserse ploeg maakte hun favoriete rol waar en behaalde de overwinning. Rohan Dennis kwam als eerste over de meet en mocht zo de rode leiderstrui aantrekken.

Het LTS-team deed het ook heel goed. De ploeg werd 7de op 24 seconden van de winnaars. Jens toonde alvast z’n goede vorm door samen met de eersten van de ploeg over de finish te komen.

Vuelta 0

Rit 2:
1) Yves Lampaert
2) Matteo Trentin
3) Adam Blythe
45) Jens Debusschere op 13”

Het was een ietwat bizarre finale in deze etappe. De wegen werden heel wat smaller naar het einde toe en om de zege binnen te halen moest je absoluut goed gepiloteerd worden in de laatste kilometers.

Op zo’n drie kilometer van de aankomstlijn plaatste Quickstep een collectieve versnelling. Heel de meute werd op de kant getrokken en het tempo lag plotseling nog heel wat hoger. De rode trein van LTS werd niet optimaal op de rails gebracht en Jens verloor daardoor een gunstige positie om te sprinten.

Op ongeveer een kilometer van de finish lieten de makkers van Quickstep een gat vallen om zo Yves Lampaert aan de leiderstrui te helpen. Niemand kon de West-Vlaming nog remonteren en hij mocht juichen met de zege, plus de leiding in het algemeen klassement.

Rit 3:
1) Vincenzo Nibali
2) David De La Cruz
3) Chris Froome
145) Jens Debusschere op 18’49”

In rit 3 werd er voor het eerst echt geklommen. Aanvalspogingen werden steevast in de kiem gesmoord en de kandidaten voor het algemeen klassement bleven na het klimmen over. Wel jammer dat Contador een mindere dag had en heel wat tijd verloor.

Na een pittige afdaling kon ‘De Haai van Messina’ de armen in de lucht zwieren. Froome mocht dan al de leiderstrui aantrekken!

Jens kwam binnen als 145ste.

Rit 4:
1) Matteo Trentin
2) Juan José Lobato
3) Tom Van Asbroeck
5) Jens Debusschere

De verwachte massasprint werd een feit. Daarin toonde Trentin zich de snelste. Jens behaalde een heel mooie 5de plaats maar werd in de voorbereiding wel wat gehinderd… Die vijfde plaats was wederom een bevestiging van Buskruts frisse benen!

Rit 5:
1) Alexey Lutsenko
2) Merhawi Kudus op 42”
3) Marc Soler op 56”
121) Jens Debusschere op 11’57”

In een heuvelachtige rit kregen de vroege vluchters een vrijgeleide van de Sky-brigade (die hoofdzakelijk het peloton aanvoert). De sluwe en sterke Kazakh reed al z’n metgezellen uit het wiel en won verdiend de etappe.

Vuelta 3

Rit 6:
1) Tomasz Marczynski
2) Pawel Poljanski
3) Enric Mas
164) Jens Debusschere op 23’11”

Opnieuw werden de aanvalslustigen beloond in de Vuelta.
Met een klein aantal renners bleef men uit de greep van het peloton. Het wat de LTS-boy, Marczynski, die zich in een sprintje met drie het snelste toonde! We waren en zijn oprecht blij met de zege voor LTS!

Rit 7:
1) Matej Mohoric
2) Pawel Poljanski op 16”
3) José Joaquín Rojas op 16”
171) Jens Debusschere op 15’39”

Alweer renners van de vroege aanval die streden om de zege. Veertien renners kozen het hazenpad. Daarbij twee Belgen: Thomas De Gendt en Floris De Tier.

Uiteindelijk bleek Mohoric de sterkste renner. De Sloveen is zeker geen onbeschreven blad want hij won in de jeugdcategorieën tweemaal het WK.

Rit 8:
1) Julian Alaphilippe
2) Jan Polanc op 2”
3) Rafal Majka op 2”
127) Jens Debusschere op 16’02”

Wederom de renners van de grote en eerste ontsnapping die reden voor de triomf. Het werd een uitputtingsslag op de steile slotklim in Xorret de Catí.

Het was het Franse supertalent, Alaphilippe, die won. Dit voor Polanc en Majka.

Rit 9:
1) Chris Froome
2) Esteban Chaves op 4”
3) Michael Woods op 5”
DNF) Jens Debusschere

Een dag voor de rustdag (én Jens’ verjaardag) heeft Froome nog eens het kraantje open gedraaid. De onorthodoxe Brit won de etappe met aankomst op de Cumbre del Sol. Hij sprong weg in de steile slotkilometer.

Voor onze favoriet verliep deze etappe heel wat slechter, laat ons zelfs stellen: erbarmelijk! Op circa 110 kilometer van de finish ging Jens tegen de grond. Na een uitwijkmanoeuvre kon Jens een smak tegen het asfalt en betonblok midden de weg, niet meer vermijden.

De gevolgen: een diepe snee in de linkerknie (ondertussen reeds genaaid), heel wat schaafwonden aan de rechter elleboog en ontvellingen op andere plaatsen van z’n lichaam plus kneuzingen. De pijnlijke rug van enkele weken geleden kon natuurlijk ook niet ontbreken… Een meevaller bij een verschrikkelijke tegenvaller: voorlopig geen breuken vastgesteld.

Besluit:
De mensen die dichtbij Jens staan; z’n toekomstige, familie, coaches, vrienden, enz… weten dat onze favoriet traint als een bezetene. Hij verzorgt zich als een modelprof (laten we niet vergeten: met reeds 15 prof-overwinningen!) en tracht(te) alles te doen wat mogelijk is om in een zo goed mogelijke conditie aan de Vuelta en het naderende seizoenseinde te staan. Wie onze renner ietwat kent, weet ook dat hij een topgozer is! Niet de grootste spraakwaterval of ultra-sociale-joviale-mediageile kerel maar wel een bescheiden, vriendelijk iemand met de voetjes op de grond en het hart op de juiste plaats.

Zware valpartijen zoals vandaag zijn niet enkel fysiek maar ook mentaal een mokerslag voor onze favoriete coureur. Daarom is het onze plicht om als fervent JDB-fan achter onze renner te (blijven) staan want in momenten als deze maken alle beetjes het verschil!

Grtz,
the JDB’s!

Vuelta 6

[top]
About the Author