Wie is Jens?

BK 2014 WIELSBEKE: 1 JDB - 2 JANS - 3 BOONEN

Naam: Jens Debusschere

Bijnaam: Buskrut (West-Vloams), Buskruit (Nederlands), Buzze, JDB

Nationaliteit: Belg

Geboortedatum: 28/08/1989

Gewicht: 78 kg

Lengte: 1m83

Profdebuut: 2011

Partner: Kelly Roelandts

Kinderen: Adeline

Carrière:

Jens Debusschere is een Belgische wielrenner die sinds 2011 uitkwam voor het UCI ProTour team: Lotto-Belisol. In 2019 maakte hij een overstap naar Team Katusha Alpecin om een jaartje later aan de slag te gaan bij B&B Hotels – Vital Concept. Door enkele foute beslissingen van het management hield die laatst vernoemde ploeg eind 2022 helaas op te bestaan. Heel wat renners moesten andere oorden opzoeken, maar gezien het late tijdstip werd dit geen evidentie.  Jens richtte daarom zelf een éénmanploeg op, namelijk Yaro-Belisol. Met de hulp van een handvol sponsors/partners probeert JDB op die manier z’n wielercarrière op een mooie manier af te sluiten.

Hij werd op 28 augustus 1989 te Roeselare geboren. Zijn volledige jeugd groeide hij op in het kleine maar mooie dorpje Dadizele. Hij is de jongste van drie zonen.

De sportmicrobe zit al een heel lange tijd in het gezin Debusschere. Zijn vader was vroeger een bekwame voetballer. Hij speelde bij SV Moorsele en werd omschreven als een harde, goed uitvoetballende rechtsback. Zijn oudste broer Kevin was een talentvolle wielrenner en behaalde enkele mooie zeges in zijn carrière. Hij kreeg echter nooit een profcontract bij een wielerploeg en ruilde daarom de fiets in voor de politiemotor. Tegenwoordig is Kevin nog altijd politieagent. Jens heeft ook nog een andere broer: Maxim Debusschere. Net zoals Kevin trad Maxim in het wielermilieu. Hij had zowel successen op de weg als in het veld. Hij stond heel dicht bij een profcontract en liep zelfs even stage bij Team Katjoesja. Op het laatste nippertje sprong een definitief contract af. Daarna ging Maxim aan de slag als fietsmaker in Zedelgem en enkele jaren later werd hij timmer – en schrijnwerker.

Jens zelf koos als kleine jongen in de voetstappen te treden van zijn vader. Al snel kreeg hij zijn eerste paar voetbalschoenen en stond op het veld te hollen. Ook hij kon zeker zijn mannetje staan in de achterhoede bij de jeugd van VK Dadizele. Met zijn linkervoet kon Jens soms verschroeiend uithalen, ook zijn vlijmscherpe tackles mochten er zijn. Hoe langer Jens zijn twee oudere broers bezig zag, hoe meer hij begon te twijfelen om zich ook een koersfiets aan te schaffen. Na enkele trainingsritjes met Kevin en Maxim was het duidelijk dat Jens voor de fiets geboren was. Eerst trachtte hij nog het voetballen en fietsen te combineren, maar als snel bleek dat niet de beste oplossing. Niet zoveel later besloot Jens om definitief te stoppen als voetballer. Zijn carrière als wielrenner was begonnen. Jens behaalde zowel bij de nieuwelingen, junioren als beloften de ene mooie overwinning na de andere.

Niemand was dan ook erg verbaasd toen hij in 2010 stage mocht lopen bij Omega Pharma-Lotto, dat hem in het begin van het nieuwe seizoen 2011 een profcontract aanbood…

In heel deze periode stond moeder Kathleen altijd als één trouwe toeverlaat achter haar zonen en man. De was en de plas doen van de sportbenodigdheden, de gezonde maaltijden bereiden, bij een ongelukkige val of platte band één van hun zonen gaan ophalen, … Het zijn slechts enkele voorbeelden uit het ruime takenpakket van moeder Kathleen.

Jens heeft een relatie met Kelly Roelandts, zus van Jürgen Roelandts. Zij steunt onze favoriet door dik en dun. Op 21/03/2019 verwelkomden Jens en Kelly hun eerste kindje: Adeline Debusschere.

Profoverwinnigen: 16 tot op heden

2013

– Kampioenschap van Vlaanderen (20/09)
– Rit 1 Eurométropole Tour (03/10)
– Eindoverwinning Eurométropole Tour (03/10-06/10)
– Nationale sluitingsprijs Putte-Kapellen (15/10)

2014

– Belgisch Kampioenschap (29/06)
– Rit 1 Tour de Wallonie (26/07)
– Textielprijs Vichte (23/09)
– Nationale sluitingsprijs Putte-Kapellen (14/10)

2015

– Rit 2 Tirreno-Adriatico (12/03)
– GP de Wallonie (16/09)
– Omloop van het Houtland Lichtervelde (23/09)
– Rit 1 Eurométropole Tour (01/10)

2016

– Dwars door Vlaanderen (23/03)

2017

– Rit 1 Vierdaagse van Duinkerke (09/05)
– Rit 5 Baloise Belgium Tour (28/05)

2018

– Rit 5 Tour de Wallonie (01/08)